Atelier SM | Scotia

Scotia

  • ‘Scotia’, South Hill, Chislehurst. Kent.
  • Replacement Dwelling
  • 458 m2  (4930 sq. ft.) over three floors
  • Construction completed April 2013
  • Client – Private.

 

Located at the heart of a Conservation Area on a steeply sloping site, the existing dwelling struggled to link successfully with the majority of its grounds. Atelier – sm architects were appointed to develop a design that will enable the building to relate better to its surroundings.

A tortuous Planning process that insisted that the replacement dwelling appear the same as the original from the front, to maintain the street scene within the Conservation Area, finally allowed a more contemporary expression to the rear.

Internal organisation of spaces had to be three-dimensional to allow internal levels to interconnect with one another and to the external garden levels to the rear. Connections have been formed through a double height living space at the heart of the plan, through which a cantilevered glass and oak stair rise.

The cellular plan to the front gives way to a more open-plan approach as you enter deeper into the house, with views and connections to the more private external spaces to the rear, opening up as you progress through the house, maximising access to natural light and resulting in a bold intervention in a Conservation Area.